donderdag 7 november 2013

De Bechdel test; Vrouwen in films.

Op de Facebook pagina 'Feminisme is voor Watjes' (link) post ik regelmatig relevante filmpjes en artikelen. Bij 200 likes krijg ik van een zeker iemand een website :D Je like wordt dus zeer op prijs gesteld!


Zweden is goed bezig. The Guardian schreef  over de 'Bechdel' test (klik). Een test die niet, zoals gebruikelijke filmrating-systemen, de hoeveelheid naakt of geweld in een film aangeeft, maar een test die meet in hoeverre traditionele genderpatronen in de film in stand worden gehouden. In Zweden komt deze rating bij veel filmtheaters naast de gebruikelijke ratings voor geweld, seks en verbaal geweld te staan. 






Het is een hele simpele huis-, tuin- en keukentest die iedereen thuis kan doen! Daar komt ie: stel bij elke film die je ziet, gaat zien of hebt gezien de volgende drie vragen. 


  1. Zitten er minstens twee vrouwen in de film met een naam?
  2. Praten twee vrouwen met een naam met elkaar?
  3. Praten deze vrouwen over iets anders dan een man?
Kun je alle drie de vragen beantwoorden met een volmondig 'ja'? Gefeliciteerd, de film is geslaagd voor de Bechdel test. 
Het gaat dus niet alleen maar om seksualisering van de vrouw als je het over feminisme en films hebt. Ellen Tejle, een van de onderzoekers, legt de motivatie voor het onderzoek uit.

" Beliefs about women's roles in society are influenced by the fact that movie watchers rarely see "a female superhero or a female professor or person who makes it through exciting challenges and masters them", Tejle said, noting that the rating doesn't say anything about the quality of the film. "The goal is to see more female stories and perspectives on cinema screens," he added." 
Het gaat er dus om dat er een ander beeld van vrouwen in films komt. Vrouwen kunnen meer dan om mannen vechten, dat weten we allemaal. Het wordt tijd dat dit eens in films getoond wordt. En vrouwen hebben ook geen man nodig om belangrijke dingen te doen in een film, vandaar de derde vraag.
Als je nog niet helemaal snapt waar die rating op slaat, draai het dan eens om. Een groot aantal films slaagt niet voor de test. Dat wil dus zeggen dat er geen twee vrouwen in zitten met een naam, die met elkaar praten over iets anders dan een man. Er worden geen criminele organisaties opgerold, er worden geen levens gered en er worden ook geen banken beroofd.
Tot mijn grote verdriet falen, op één na, alle Harry Potter-films voor deze test. Hieruit blijkt  dat deze test niet vlekkeloos is. In de Harry Potter-films zit namelijk een dame die herhaaldelijk het leven redt van twee jongens. En deze dame, Hermelien, heeft gewoon niet zoveel vrouwelijke vrienden, vandaar dat ze niet zoveel met vrouwen praat. De Harry Potter-films zijn dus een goed voorbeeld van films die niet slagen voor de test, maar wel de zelfstandigheid en gelijkheid van vrouwen bevorderen. Zo zegt ook de Zweedse filmcriticus Hynek Pallas.
" There are far too many films that pass the Bechdel test that don't help at all in making society more equal or better, and lots of films that don't pass the test but are fantastic at those things," said Swedish film critic Hynek Pallas."


Desondanks drukt deze rating de filmkijker met de neus op de feiten. 
Wat vind je? Een hoop blabla? Aanstelleritis? Houd deze blog eens in gedachten de volgende keer dat je in de bios zit. Hoe vaak zie je een vrouw, samen met een andere vrouw, een meesterlijk plan bedenken zonder dat een man daarbij betrokken is? En hoe vaak zie je een vrouwelijke meesterdief? 

Tijd over? Dan is dit filmpje ook wel leuk!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten